De la idea a l'app store

De la idea a l’App Store – PART 1

Tinc una idea per fer una app, i ara què?

A molts ens passa que en un moment d’inspiració tenim una idea per crear una aplicació mòbil, ens animem i comencem a donar-hi voltes, a donar-li forma, a pensar què podria fer, i sovint a imaginar-nos ja les pantalles, el nom, i tot un seguit de coses que la defineixen. Però perquè una idea d’aplicació es transformi en una realitat, és important posar una mica de seny i fer un exercici de definició i fer un petit pla de viabilitat.

Hi ha moltíssimes maneres d’abordar aquest procés, algunes amb coses millors, altres pitjors, i cadascú té la seva. En un parell o tres de posts explicaré com ho faig jo per definir l’aplicació, i a partir d’aquí també publicaré alguns apunts sobre com portar-ho a terme, ja sigui en la fase de disseny o en la mateixa programació.
Pel que fa a la definició, jo el que faig és crear un document de text, de més de tres pàgines i d’unes deu com a màxim. A aquest document el faig seguint un guió que a continuació us detallaré i que m’ajuda a poder valorar molts aspectes que potser no havia pensat inicialment.

A veure si a vosaltres també us serveix!

1. L’encàrrec (digues-li brífing simple)

Una manera fàcil d’abordar el projecte és fer veure que una altra persona t’ha encarregat pensar-li l’aplicació per cobrir una necessitat o resoldre un problema que té. D’aquesta manera, podràs tornar sempre al punt inicial de preguntar-te si realment la teva aplicació està responent al que volia l’encàrrec.

Dins d’aquest apartat, el que farem primer és definir els objectius bàsics (mínim un, màxim tres) que ha de cobrir l’aplicació, amb una breu explicació si cal.

A continuació, cal definir el públic objectiu a qui va dirigida l’aplicació. En funció dels objectius pot ser que el públic sigui més concret o pot ser que sigui més genèric. Això ens influirà més endavant a l’hora de definir com enfoquem alguns aspectes.

I per acabar aquest punt, tal com si es tractés de la sessió d’informació en que aquest client t’expliqués l’encàrrec, pots afegir-hi una descripció oberta i més general de com s’ha imaginat l’aplicació, que li agradaria que fes i què no, tot el que tinguis al cap inicialment és important deixar-ho escrit aquí com a referència. No sempre les idees inicials són raonades ni són les millors, així que és important ser capaç d’esborrar-ho i no deixar que influeixi en la resta del procés.

2. L’Estudi de mercat

No ens enganyem, l’App Store té més d’1,2 milions d’aplicacions diferents, Google Play diuen que més de 1,3 milions. És molt possible que hi hagi una aplicació que faci el mateix que hem pensat, o sinó alguna cosa molt semblant. En aquest cas, cal ser valent i estudiar la competència, no donar-hi l’esquena. Estudiant què hi ha podem veure què fan, com ho fan, i com ho podem millorar.

Què no estan fent? Què podem fer nosaltres per diferenciar-nos? Una de les claus de l’èxit de tota aplicació és poder dir, amb una frase breu què fa la teva app que és diferent de la resta.

Per formalitzar tot això que he comentat, jo utilitzo aquests tres punts:

  • Existeixen apps que facin això mateix, al mercat? Pros i contres de cadascuna.
  • Existeixen apps del mateix sector al mercat? què fan, què ofereixen i què en puc treure?
  • Quin és el factor diferenciador de la meva app? Anàlisi DAFO

Si hi has d’invertir qualsevol tipus de recurs, aquest és un bon moment per desistir si es considera que no tenim prou elements diferenciadors d’altres aplicacions, perquè fer un clon és gairebé sempre una mala idea (fins i tot per recuperar la inversió).

En el proper post, quan ja tinguem clara la competència, definirem el projecte i després la monetització. Estigueu atents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>