De la idea a l'app store

De la idea a l’App Store – PART 2

Aquest post és la continuació de De la idea a l’App Store – PART 1.

Hem vist què hem de tenir en compte per fer un petit estudi de mercat (nivell casolà) abans de tirar endavant l’aplicació. Si amb aquest estudi hem arribat a la conclusió que hi ha prou lloc perquè la nostra idea s’hi pugui fer un espai, és el moment de tirar endavant i definir què farem. Seguim ampliant el document!

3. Resum bàsic de la proposta

Un cop tenim els objectius i hem pogut estudiar la oferta d’aplicacions semblants, i per tant ja tenim clar què farà la nostra aplicació que sigui diferent de la resta, ja som capaços de sintetitzar la funció principal de la app, amb convicció. Un paràgraf amb la part bàsica (el mínim perquè sigui viable i tingui sentit), i uns altres d’addicionals si té altres funcions que no són tant importants però que complementen i que ens interessa afegir-hi. Encara que pugui semblar que és el mateix que la descripció de l’encàrrec, l’estudi de mercat sovint ajuda a afinar les funcions i re-enfocar alguns objectius.

4. Concreció del projecte

Per definir millor el projecte cal pensar i concretar algunes coses més:

- Target i suport

Sabem les funcions, però qui ho farà servir? Explica quin creus que és el públic objectiu, tenint en compte tots els paràmetres que se t’acudeixin, com ara l’edat, gènere, sector, poder adquisitiu, etc.

Per a quins suports o dispositius ho volem fer disponible? Pel que fa a la decisió de per a quins dispositius ho hem de programar, pot dependre del plantejament que tinguis de l’aplicació. Fer una aplicació per Android que pugui arribar a molts dispositius diferents és més complicat (més cost de programació), per iOS acostuma a ser més senzill. Si el que vols és treure un rendiment econòmic on els usuaris paguin per fer servir l’aplicació, o algun servei que hi venguis, no t’ho pensis gaire i tira pel dret amb iOS primer. Els usuaris d’iOS tendeixen a gastar més diners en aplicacions i la pirateria hi és molt més escassa. A partir d’aquestes consideracions, hi ha moltes aplicacions que les programen primer per iOS i un cop han sortit al mercat, al cap d’uns mesos, les porten a Android.

- Dinàmica

La Dinàmica és explicar com funcionarà el mecanisme, quins són els passos que s’han de seguir per fer una acció, què passa quan fas X cosa, etc. Fes-ho per escrit, o amb algun petit esbos, però no et matis a dibuixar pantalles, ara encara no toca! A l’igual que en la descripció oberta de l’encàrrec, és important no contaminar el resultat d’un procés ben pensat amb detalls que potser després ens condicionen aspectes d’usabilitat més importants.

- Expansió

És el moment de pensar com es farà la difusió de la nostra aplicació, com arribarà als usuaris i com es donarà a conèixer. Contractarem anuncis? Els usuaris compartiran missatges des de la app a les seves xarxes socials? Hi haurà una tercera part (una altre empresa/institució) que en farà la difusió pels seus canals? Tenir clar com s’expandirà l’aplicació t’ajudarà més endavant a fer les estimacions de descàrregues.

- Àmbit i idioma

L’ús de la aplicació serà d’àmbit local? Nacional? Estatal? Continental? Internacional? Això també delimitarà en quins idiomes estarà disponible. Pensa quin àmbit podria tenir l’aplicació al cap d’un any de funcionament. Pot estar arrelada a un territori i només tenir sentit en ell, o pot ser una aplicació global.

Per a decidir en quins idiomes estarà disponible has de tenir en compte dos aspectes: la interfície d’usuari (els textos dels menús, explicacions, etc.) i els continguts (les dades que es mostren si han d’estar disponibles en diferents idiomes, qui les traduirà? qui generarà el contingut multilingüe?).

- Col·laboracions

De vegades algunes aplicacions necessiten la complicitat d’algun altre actor. Si volem fer una aplicació per reservar bitllets d’avió, haurem de comptar amb les companyies d’aviació, si el que volem és centralitzar ofertes en botigues de roba d’un carrer, caldrà contemplar com ens relacionarem amb aquestes botigues. En aquest cas cal pensar què és el que esperem que hagin de fer, i en conseqüència, què els podrem oferir a canvi (drets i deures, vaja).

Si la app que estem definint necessita col·laboracions externes, el com garantir-les serà un puntal bàsic a tenir en compte durant tot el procés.

En el proper post continuem amb una cosa molt important, la monetització! I amb això ja gairebé tindrem definit tot el projecte i ja podrem començar. Estigueu atents!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>